top of page

Tähtihetket Sibelius-lukiossa - Tunne Työ 2.0

Metallimuusikot Iivo Kaipainen ja Topias Kupiainen vierailivat Sibelius-lukiossa loppukeväällä kertomassa opiskelijoille työstään muusikkona, teknikkoina ja soitonopettajina. Opiskelijoilla oli varsin paljon kysymyksiä, joihin vastattiin.


Koululla vieraili myös vanhan musiikin spesialisti, cembalisti Matias Häkkinen. Hän kertoi niin ikään työstään ja vastaili opiskelijoiden kysymyksiin.


Keskiviikkona 19.5. Iivo ja Matias olivat jälleen opiskelijoiden kuultavina ja tällä kertaa keskityttiin enemmänkin siihen, kuinka muusikko selviää elämästä hengissä. Miten esim. ansaintalogiikka on vuosien saatossa muuttunut. Raha ei nimittäin tule helpolla. Iivo ja Matias opettavat, keikkailevat sekä tekevät kaikkea muutakin musiikkiin liittyvää.


Suurimmalla osalla muusikoista on nykyään erittäin hyvä pohjakoulutus ja realiteettien taju. Lisäksi suhdeverkostoja täytyy koko ajan päivittää, sillä koskaan ei tiedä, mistä keikkoja tulee. Se, että osaa tehdä muutakin, on pelastanut jonkin verran Iivon ja Matiaksen taloutta näin pandemia-aikana. Muusikko joutuu nykyään tekemään varsin paljon markkinointityötä ja paljon muutakin paperityötä. Kuitin ja muut lappuset kannattaa jättää kirjanpitäjän hoidettavaksi, jollei halua verottajan kanssa ongelmia.


Matias ja Iivo ovat molemmat freelancereitä ja se tarkoittaa käytännössä sitä, että tulot ovat epäsäännöllisiä ja tulevat monesta paikasta. Muusikon täytyy osata säästää, että tuloja on käytettävissä tasaisesti.


Teksti: Marjo Mela, Sibelius-lukio

Kuva: Tuomas Saloniemi
Viimeisimmät
Arkisto
bottom of page