Tunne Työ -hankkeen 6 tärkeinta oppia

Tunne Työ - suunnittele ura hanke (2017-2019) on toiminta-aikanaan pilotoinut valtavan määrän uusia toimintatapoja, kouluttanut opettajia ja mahdollistanut täysin uusia tapahtumia ja kursseja. Hankkeessa on koottu yli 150 työelämälähtöistä toimintamallia, jotka ovat katsottavissa https://tralla.fi/tunnetyo/

Hankkeen aikana saatiin lukuisia oivalluksia, ja koettiin runsaasti oppimisen hetkiä. Hankkeen 6 tärkeintä oppia ovat:

1. Lukion työelämälähtöisen toimintakulttuurin edellytyksenä on hallinnon, rehtorin ja johtoryhmän sitoutuminen sekä tuki. Tarvitaan aikaan ja rakenteeseen liittyviä rohkeita päätöksiä. Työelämälähtöiset mallit, jotka koskettavat koko lukioyhteisöä tai ovat osa lukion pakollisia opintoja, kantavat pitkälle.

2. Mitä lukiomme tarvitsee ja mitä arvostamme? Esitä kysymys ja lähde etsimään win-win työelämäkumppanuuksia, kun oma tai lukion tarve ja tavoite on kirkastunut.

3. Opiskelijoilta opiskelijoille innostaa: Millainen rooli opiskelijoilla on lukionne työelämälähtöisen toiminnan suunnittelussa?

4. Ei anneta jäykkien rakenteiden, uudistusten tai ylioppilaskirjoitusten olla esteenä työelämäyhteistyölle ja työelämälähtöisyydelle. Otetaan kaikki mahdollisuudet irti lukion opetussuunnitelma 2021 uudistuksesta.

5. Huolehdi työelämän kumppaneista, jotka jo käyttävät mielellään resurssejaan lukiolaisten tulevaisuuspolkujen tukemiseen. Kutsu kumppaneita säännöllisesti työelämätreffeille tai opehuoneen kahveille. Jaa tietoa yhteistyökumppaneista muille opettajille.

6. Työelämäyhteistyön ei tarvitse olla yksin puurtamista. Tiimissä on voimaa ja vastuun jakaminen tukee jaksamista. Näytetään samalla esimerkkiä tiimityöstä lukiolaisille.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon

 

© 2020 Tunne Työ 2.0 uudet sivut

 Sivut ja päivitykset: Heidi Hannikainen

 Päivitetty viimeksi 17.9.2020
 

 

© 2018  Tunne Työ -suunnittele ura (2017-2019)

// Sivut ja kuvat: Susan Tuulosniemi

Sivu päivitetty 20.12.2018

Seuraa #tunnetyö