top of page

Tunne Työ-hankkeen opettajat uravarjostamassa

” Minut yllätti se, miten monenlaisia taitoja yrityksen työntekijät tarvitsevat”

– Marianthi Vasileiadou-Turkka, Etelä-Tapiolan lukio, uravarjostamassa Visiomo Arkkitehtitoimistossa.

Tunne Työ – suunnittele ura –hankkeen koulutusohjelman opettajat kokoontuivat yhteen jakamaan uravarjostuskokemuksiaan. Koulutusohjelman uravarjostus-kehittämistehtävässä aineenopettaja/opinto-ohjaaja etsii itseään kiinnostavan tai hyödyntää jo valmiiksi olemassa olevia yhteistyöverkostojaan löytääkseen yrityksen ja henkilön, jonka työtä hän pääsisi seuraamaan paikan päälle. Varjostettava voi työskennellä myös julkisella puolella tai 3. sektorilla. Tämän jälkeen työelämän edustaja kutsutaan varjostamaan opettajan tai opinto-ohjaajan arkea lukioon. Vuoden 2019 koulutusohjelmassa on mukana 14 opettajaa. Uravarjostuksen kautta opettajat ovat tutustuneet uusiin ammatteihin, saaneet ideoita kurssituunauksiin sekä puhujavieraita kursseilleen. Alla muutama poiminta antoisasta keskustelusta:

Lahden lyseon lukion Historian ja yhteiskuntaopin lehtori Olli Lång sai mielenkiintoisen mahdollisuuden päästä seuraamaan raviselostaja Lauri Hyvösen työpäivää: Hyvönen kertoi toimivansa kutsumusammatissa. Selostajantyön harjoittelun hän on aloittanut jo lapsena. Työhön ei ole suoraa koulutuspolkua, mutta Hyvönen on saanut eväitä ammatinharjoittamiseen käytännön kokemuksen lisäksi muun muassa puhetaidon kursseilta. Uravarjostuspäivän aikana huomattiin kuinka vaihtelevaa ja monipuolista raviselostajan työ on. Toimenkuvaan liittyy paljon muutakin kuin itse kilpailujen selostaminen ja selostajalta vaaditaan vahvoja organisointitaitoja. Vinkki: Vermon raviradalle voi tehdä oppilaitosvierailuja.

Vierailut eri tyyppisissä yrityksissä herättivät myös hyvää pohdintaa työpaikkojen tilaratkaisuista:

Antti Kajas ja Saara Sahla, Vuosaaren lukiosta, tekivät uravarjostuksen ajatushautomo Demos Helsingillä. Yrityksessä työskentelee monialaisia osaajia kuudessa eri tiimissä. Uravarjostuksen aikana he pääsivät muun muassa osallistumaan tiimien kokouksiin. Demoksen inspiroivat työtilat saivat opettajat pohtimaan avokonttorin toimivuutta sekä tilan merkitystä työnteossa.

Myös Etelä-Tapiolan lukion lehtori Jaana Björklund-Vuojala pääsi tutustumaan uravarjostuksen aikana erilaisiin työtiloihin- ja muotoihin. Hänen uravarjostuksensa suuntautui Microsoftin toimistolle Keilaniemeen. Hän huomioi, että tällä alalla työtä voidaan tehdä viihtyisän ja innostavan toimiston lisäksi muuallakin, ajasta ja paikasta riippumatta.

Osalla opettajista uravarjostus on suunniteltu toteutettavaksi myöhemmin syksyllä. Luvassa on esimerkiksi kansainvälinen uravarjostus New York Film Academyyn, jonne Kallion ilmaisutaidon lukion opettaja pääsee uravarjostamaan näyttelijä Blanche Bakeria.

Lue lisää hankkeen aikana toteutetuista uravarjostuskokemuksista Tralla.fi -palvelusta

Viimeisimmät
Arkisto
bottom of page