top of page

Torkkelin opettajat ja Tanskan kuninkaallisen taideakatemian arvoitus

Helsingin kuvataidelukion kuvataideopettajat Tuttu Sillanpää, Hanna Pusa ja Loviisa Kangas ovat jo pidempään suunnitelleet muotoiluun liittyvää yhteispohjoismaista taidekasvatusprojektia. Tunne Työ -hanke tarjosi mahdollisuuden tämän projektin käynnistämiselle. Lähdimme kolmen opettajan voimin keväiseen Kööpenhaminaan luomaan kontakteja ja jatkokehittelemään kansainvälistä muotoilukurssia.

Suunnittelimme matkan Kööpenhaminaan erityisesti taide-ja muotoilukasvatuksen, alumnitoiminnan kehittämisen sekä pohjoismaisen koulutusyhteistyön näkökulmasta.

Vierailimme useissa Kööpenhaminan taidemuseoissa ja gallerioissa sekä taideoppilaitoksissa. Anti oli runsas ja inspiroiva. Tapa tehdä asioita on sopivasti erilainen ja herätti meissä paljon uusia ajatuksia ja keskustelua. Monista kohtaamisista projektiemme kannalta merkittävimmäksi nousivat Designmuseum Danmark ja Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Designmuseum Danmarkissa tapasimme museopedagogi Gitte Copenhagenin, joka perehdytti meidät museon pedagogiseen toimintaan, tulokulmiin muotoilukasvatukseen sekä opiskelijayhteistyön muotoihin. Museon kautta löytyisi myös mahdollisia yhteistyölukioita, joiden tavoittaminen tuntuu muuten olevan kiven alla. Museon upeiden pysyvien kokoelmien lisäksi perehdyimme Bauhaus-näyttelyyn sekä käynnissä olleeseen koululaisten työpajaan.

Matkan ilahduttavin ja lämpimin kohtaaminen oli Tanskan kuninkaallisessa taideakatemiassa (Det Kongelige Danske Kunstakademi), jossa saimme oppaaksemme koulumme alumnin Ville Laurinkosken. Oli palkitsevaa nähdä, kuinka lukiostamme valmistunut opiskelija on löytänyt oman vahvuutensa ja suunnan monien mahdollisuuksien taidekentällä.

Esittelykierroksella Ville korosti kuinka meidän lukiomme antaa hyvän pohjan ja ponnistuslaudan luovan alan opinnoille.

Ville Laurinkoski esitteli meille oman kandityönsä performanssin valmistelua.

Kuva: Ville Laurinkoski esitteli meille oman kandityönsä performanssin valmistelua.

Kuva: Akatemiassa jokaisella opiskelijalla on oma työpiste.

Kuva: Akatemian kuvanveistotilaan mahtuu vähän suurempikin veistos!

Matkan jälkeen suunnitelmamme on kehittää alumnitoimintaa esimerkiksi pienten videotervehdysten muodossa. Nykyisille opiskelijoille olisi valaisevaa kuulla alumnien suulla, miten kuvataidelukio valmistaa ja valmentaa mahdollisiin tuleviin taideopintoihin. Näin välittyisi myös mahdollisuuksien kirjo, positiivisten ja motivoivien esimerkkien kautta. Missä kaikkialla entiset Torkkelit opiskelevat ja vaikuttavat, millaisia opinahjoja ja opintomahdollisuuksia on tarjolla? Entä minkälaista on hypätä uuteen maahan ja kulttuuriin?

Desingmuseon kautta löytyy varmasti sopivia kontakteja tulevaa lukioyhteistyötä silmällä pitäen. Jo museon muotoilupedagogiikkaan tutustuminen toi ajatuksia koulumme muotoilukurssien kehittämiseen ja tulevat vierailut opiskelijoiden kanssa tulevat kantamaan hedelmää tulevaisuudessakin.

Viimeisimmät
Arkisto
bottom of page