top of page

OpeTET Ateenassa: Ikkuna Suomen Merimieskirkkoon ja kreikkalaiseen kulttuuriin

Opettaessani eri kulttuureja ja niihin vaikuttavia uskontoja, olen jatkuvasti törmännyt siihen, miten eri asia on opettaa kulttuurista, jossa itse on ollut ja asioista, jotka itse on kokenut. Asiat alkavat elämään oppitunnilla ja opiskelijoiden mielissä aivan uudella tavalla. Siinä mielessä ymmärrän täysin, että ammattikoulun opettajalta vaaditaan oman ammattialansa hyvää tuntemusta. Lukiossa tämä asia on jäänyt vähemmälle ja on hienoa, että opeTET tarjoaa tämän mahdollisuuden nyt myös lukiossa opettaville opettajille.

Maisemaa Ateenasta

Itse sain hankkeen myötä mahdollisuuden tutustua Suomen luterilaisen kirkon ulkomaalaistyöhön Ateenassa ja sitä myötä myös ortodoksiseen kirkkoon ja kreikkalaiseen kulttuuriin. Monet uskonnon ja filosofian tunneilla opettamani asiat konkretisoituivat Merimieskirkon olohuoneessa sekä Ateenan kaduilla ja kukkuloilla.

Merimieskirkon työhön minut viikon aikana opasti sosiaalikuraattori Mari Hilonen. Marin johdolla opin, että työ on suuressa määrin sosiaalityötä, jossa ihmisestä pidetään huolta kokonaisvaltaisesti. Tämä tulee esille myös Merimieskirkon arvoissa, joita ovat vastuullisuus, vieraanvaraisuus ja rohkeus.

Mari itse tuli alunperin Kreikkaan matkaoppaan roolissa, tapasi täällä aviomiehensä, perusti perheen ja jäi maahan pysyvästi. Mari kertoi, että työ laivoilla ja merimiesten parissa on käytännössä loppunut kokonaan, sillä Suomen lipun alla purjehtivat laivat ovat vähentyneet ja aikataulut ovat tiukat. Kirkon toiminta onkin nykyään hyvin monipuolista ja toimintamuotoihin kuuluvat mm. Suomi-koulu, keskustelukerho, teemaillat, vanhustyö, hengellinen työ ja vankilatyö. Ateenan Merimieskirkko onkin nykyään lähinnä suomalaisten ja Suomen ystävien kohtauspaikka.

Työskennellessäni Merimieskirkon kevätbasaarissa kohtasin monia vuosikymmeniä Kreikassa asuneita suomalaisia. Heiltä opin, mitä on elää suomalaisena kreikkalaisessa kulttuurissa. Monenlaisten elämäntarinoiden kautta sain kurkistaa kreikkalaiseen yhteiskuntaan ja elämäntapaan, sekä opin maasta enemmän, kuin olisin pelkkänä turistina koskaan oppinut.

Kirjoittaja Laura Paljakka toimii Martinlaakson lukiossa uskonnon, psykologian, filosofian ja ET:n opettajana

Viimeisimmät
Arkisto
bottom of page