top of page

Johtamisvarjostus käynnistyy uuden ryhmän kanssa vuonna 2019 - rehtoreiden ilmoittautuminen alkaa he

Yksi Tunne työ -hankkeen innostavista kokeiluista oli vuonna 2018 johtamisvarjostus-pilotti. Johtamisvarjostuksessa lukiorehtoreista ja yritysjohtajista muodostettiin yhdeksän varjostusparia, jotka vertaismentoroivat toisiaan viime syksyn ajan. Varjostusparit varjostivat toistensa työtä ja työskentelytapaa vähintään kahtena varjostuspäivänä, jotka vastasivat rehtorin ja yritysjohtajan "tavallista" työpäivää tapaamisineen ja kokouksineen. Kokeilu sai positiivista palautetta ja johtamisvarjostus saa jatkoa vuonna 2019. Rehtoreiden ilmoittautuminen tämän vuoden varjostukseen alkaa helmikuussa.

Varjostusparit Sami Mattila ja Kalle Nieminen Rauten Oy.n tehtaalla. Kuva Susan Tuulosniemi.

Johtamisvarjostuksesta lisää työelämätuntemusta ja yhteistyöideoita

Johtamisvarjostuksessa on tavoitteena oppia varjostettavalta win-win -periaatteen mukaisesti sekä saada työkaluja oman organisaation toimintakulttuurin kehittämiseen ja johtamistyöhön. Pilotilla pyrittiin tukemaan yrityksiä ja lukioita rakentamaan pitkäkestoisempaa kumppanuutta, josta sekä oppilaitokset että yritykset hyötyvät.

"Varjostusparit ovat kokeneet varjostuksesta saamansa palautteen, kohtaamisissa syntyneet verkostot, oivallukset ja yhteistyöideat antoisina ja hyödyllisinä. Monet kokivat, että johtamisvarjostus avasi uusia verkostoja yrityksiin ja antoi innostuksen yritysyhteistyön kehittämiselle. Johtamisvarjostus jatkuu tänä vuonna uusien parien myötä ja jatkokehitämme mallia uuden ryhmän kanssa,” kertoo Suvi Kytöharju, Tunne työ -hankkeen projektipäällikkö.

Vuonna 2019 fasilitaattorina toimii viime vuoden tavoin Kaisa Isotalo (KT, Seinäjoen lyseon rehtori, johdon työnohjaaja, coach Master-CSLE, TAT:n Critical Friends -koulutuksen vastuukouluttaja 2017 ja Johtamisvarjostus I -ryhmän fasilitaattori). Varjostuksen rakenne ja aikataulu on lähes sama kuin viime vuonna ja se sai kiitosta viime vuoden osallistujilta. Sisältöjä jatkokehitetään viime vuoden kokemusten ja palautteen pohjalta.

Rehtorit ja yritysjohtajat rekrytoidaan pilottiin kevään aikana. Kesällä parit tapaavat henkilökohtaisesti ensimmäistä kertaa. Syksyllä on luvassa kolme (3) lähipäivää sekä vähintään kaksi (2) varjostuspäivää. Ensimmäiseen lähipäivään syksyllä 2019 kutsutaan myös viime vuoden johtamisvarjostusparit.

Varjostuksen sisältö ja aikataulu

  • Helmi-maaliskuu: Ilmoittautuminen varjostukseen.

  • Huhti-toukokuu: Rehtoreiden ja yritysjohtajien mentoriparien muodostus ja lisäohjeistus.

  • Kesä-elokuu: Rehtorin ja yritysjohtajan henkilökohtainen tutustumistapaaminen.

  • Elokuu: 28.8.2019 Johtamisvarjostuksen aloitustapaaminen kaikkien rehtoreiden ja yritysjohtajien kesken. Iltaohjelmaan kutsutaan paikalle vuoden 2018 johtamisvarjostusryhmä.

  • Elo-syyskuu: 1. Varjostus. Rehtorit varjostavat yritysjohtajien työpäivää vähintään yhden (1) kerran, päivän tai puolen päivän ajan.

  • Syyskuu: 25.9.2019 Rehtoreiden ja yritysjohtajien lähipäivä.

  • Lokakuu: 2. Varjostus. Yritysjohtajat varjostavat rehtoreita vähintään yhden (1) kerran, päivän tai puolen päivän ajan.

  • Marraskuu: 12.11.2019 Rehtoreiden ja yritysjohtajien lähipäivä ja johtamisvarjostuksen päätös.

Lukiorehtoreiden ilmoittautuminen alkaa helmikuussa

Rehtoreiden ilmoittautuminen johtamisvarjostukseen tapahtuu helmikuussa ja hankkeen rehtoreille lähetetään tietoa ja ilmoittautumisohjeet suoraan sähköpostitse.

Johtamisvarjostukseen otetaan mukaan yhteensä 9 lukiorehtoria, jotka ovat mukana hankkeessa. Viisi (5) rehtoripaikkaa on varattu ensisijaisesti Helsingin pilottilukioille. Neljä (4) muuta paikkaa varataan niin, että Espoon, Lahden, Lappeenrannan ja Vantaan lukiokoulutus saavat yhden rehtoripaikan. Kullekin rehtorille etsitään yritysjohtaja varjostuspariksi kevään aikana.

Pysykää siis rehtorit kuulolla - postia tulossa asiasta lähiviikkoina. Ennen tätä kannattaa lukea Marjan ja Katjan mietteet viime vuoden johtamisvarjostuksesta. Linkit alla.

Etu-Töölön lukion rehtori Marja Honkaheimo kirjoitti johtamisvarjostuskokemuksistaan. Lue Marjan ajatuksia varjostuksesta täältä.

Delingua Oy:n toimitusjohtaja Katja Virtanen kirjoitti yrityksen blogiin, mitä hän oppi rehtoreilta ja miltä tuntui palata lukioon. Lue tästä.

Viimeisimmät
Arkisto
bottom of page