top of page

Sibelius-lukio Lontoossa jazz-matkalla

​Marraskuun lopussa 12 opiskelijaa, opinto-ohjaaja ja musiikinopettaja pääsivät Tunne Työ -hankkeen puitteissa tutustumaan Brexit-prosessissaan kärvistelevän "JuuKein" pääkaupunkiin, missä järjestettiin kahden viikon mittainen, kansainvälinen jazzfestivaali. Opintomatkan tavoitteena oli tuoda opiskelijoille tutuksi musiikkialaa, tapahtumatuottamista sekä jatko-opintomahdollisuuksia.

Kaupunkikulttuuriin vaikutettiin Lontoossa monella tapaa: valistamalla ylipäätään eri-ikäistä jazzyleisöä ja tulevia tekijöitä, tarjoamalla showcase-estradeja esiintyjille sekä ammatillisista että harrastuspohjaisista koulutusohjelmista sekä järjestämällä tilaisuuksia perinteisten suurten musiikkikeskusten, kuten Southbank ja Barbican, ohella perinteisiin ja uusiin paikkoihin ja uusille yleisöille eri puolilla kaupunkia.

Barbicanin 'brutaalin' betoniarkkitehtuurin suojissa kuulimme viimeisenä päivänä eteläafrikkalaisen Abdullah Ibrahimin ja Ekaya-yhtyeen hienon konsertin, jossa yksi globaalin musiikkituotannon ja kehittyvän jazzilmaisun historia piirtyi kuultaville harkittuna sävellyksen ja improvisoinnin kudelmana. Siellä saatiin kuulla myös hieno Nordic Jazz Comets -katselmus, jossa Signe-yhtyeessä kuultiin myös oman koulun alumneja Selma Savolaista ja Kaisa Mäensivua!

Laajaan ohjelmaan sisältyi niin konsertteja, joiden esiintyjät vaihtelivat jazzin tähtinimistä nouseviin kykyihin, kuin oheistapahtumia, joissa nousevat kyvyt ja monenlaiset muusikon oheistaidot kävivät ilmi. Nyt jännitetään, millaiseen ratkaisuun kiihkeä brexit-keskustelu päättyy ja millaiset ovat seuraukset opiskelun ja työn kannalta!

Festivaalin puitteissa saimme tutustua monenlaisiin ammatteihin ja toimintoihin, joiden avulla huikea tapahtuma tuotetaan. Tarkemmin festivaalin toimia esitteli omalta osaltaan Talent Development-ohjelmasta vastaava Rob Farhat. Erityisiä kohderyhmiä tänä vuonna olivat naiset ja leikki-ikäiset taapertajat sekä Karibian alueelta metropoliin muuttaneet.

Suomen Lontoon instituutin toiminnasta kulttuurin ja kasvatuksen alalla saimme tietoa Ninni Lehtiniemeltä käydessämme Charing Cross-aseman pohjoispuolella sijaitsevalla ja kovaa tahtia kehittyvällä alueella sijaitsevassa toimipisteessä.

Vaikkemme onnistuneet vierailemaan koulutuspisteissä, saimme käsityksen jazzin opintomahdollisuuksista eri oppilaitoksissa Lontoossa, joiden alumnit tulivat tutuksi myös festivaaliohjelmassa. Jatko-opinnoista ylipäätään saatiin tietoa Anita Waltonilta vieraillessamme Itä-Lontoossa sijaitsevassa Queen Mary -yliopistossa.

Festivaalin kotisivut:

https://efglondonjazzfestival.org.uk/events/full-listing

https://efglondonjazzfestival.org.uk/events/baldvin-snaer-quintet-signe-i-just-came-from-the-moon-bouncealarm-don-qui-five https://efglondonjazzfestival.org.uk/results?q=abdullah

Viimeisimmät
Arkisto