top of page

Opettajien työelämätreffit Lappeenrannan Lyseon lukiossa

Olemme Lappeenrannan Lyseon lukiossa Tunne työ – suunnittele ura -hankkeen myötä lähteneet kehittelemään erilaisia malleja, joilla opettajia saadaan päivittämään työelämätuntemustaan, jotta sitä kautta saadaan myös opiskelijoille ajantasaista tietoa työelämästä. Näihin malleihin kuuluvat opettajien aineryhmittäin tai pienemmillä porukoilla toteuttamat työelämätreffit sekä opettajien yksilöllisesti suorittamat OPE-TETit. Työelämätreffit sovittiin suoritettavaksi toisen jakson aikana, ja se korvasi yhden jakson aineryhmälle varatuista YS-ajoista. OPE-TETin opettaja saa suorittaa vapaasti lukuvuoden aikana, esimerkiksi jonkin jakson päättöpäivänä.

Kuvassa ovat vasemmalta oikealle Marjo Haapavuo, Mellakka Helsingin Mari Wainio, Satu Komi, erityisopettajamme Satu Lajunen sekä Helena Mielikäinen.

Lappeenrannan Lyseon lukion opettajat vierailivat työelämätreffeillä esimerkiksi Joensuun yliopiston kemian laitoksella sekä paikallisissa yrityksissä, kuten Finnoksella ja mainostoimisto Roisterissa. Opinto-ohjaajat tekivät abien studiamessumatkan yhteydessä vierailun Mellakka Helsinkiin ja N2-konserniin. Haastattelin kolmea opinto-ohjaajaamme Helena Mielikäistä, Satu Komia ja Marjo Haapavuota, vierailun opoille tarjoamasta annista.

Millä perustein valitsitte vierailukohteenne?

- Mari Wainio ja Santtu Parkkonen ovat lapsuudenystäviäni ja olen kuullut heidän työstään paljon vuosien varrella. Paikan päällä en kuitenkaan koskaan ollut käynyt. Tartuttiin tilaisuuteen, Mielikäinen kertoo.

- Kiinnostus tähän mahdollisuuteen heräsi heti, kiva saada tietoa nykypäivän pr- ja viestintäalasta, Haapavuo toteaa.

Mitä odotuksia sinulla oli vierailulle?

- Lähdin vierailuun avoimin mielin näkemään uutta ja sitä todella näimme, Komi kertoo.

- Olen kuullut paljon Marin ja Santun työstä jo aikaisemmin ja tiesin millaista työ on ja millaisia rekryhaasteita heillä on. Tästä oli mukava saada kuulla lisää myös paikan päällä, Mielikäinen pohtii.

- Kuulla, millaisia palveluja Mellakka tarjoaa ja millainen on työntekijöiden työnkuva. Lisäksi saada tietoa myös alasta yleensä, Haapavuo lisää.

Oliko vierailu hyödyllinen? Miksi?

- Oli hyödyllinen vierailu! Aivan mahtavaa oli nähdä, missä puitteissa ihmiset voivat työskennellä. Miten ulkoisilla tekijöillä voidaan varmasti lisätä ihmisten motivaatiota ja luovuutta, Komi ihastelee.

- Vierailu konkretisoi sitä, miten erilaisia työympäristöjä on olemassa. Saimme myös nähdä miten tilojen käyttö + eri yritysten henkilökunnan saattaminen yhteen (ruokailu + kahvio) tuottaa tulosta, Mielikäinen sanoo.

- Erittäin silmiä avaava kokemus. Saatiin tietoa pr-työn ja viestinnän merkityksestä yrityksille, brändeille ja julkisuuden hekilöille. Kuinka suuri merkitys viestinnällä onkaan ja miten eri viestinnän keinoin voidaan vaikuttaa ihmisten mielikuviin. Tämän päivän viestinnän keinot somessa, Haapavuo luettelee.

Antoiko vierailu joitain konkreettisia välineitä opinto-ohjaajan työhön?

- Kyllä, aikaisemmin on puhuttu paljon, että medianomit, graafikot yms taidealan ihmiset eivät välttämättä työllisty kovin hyvin. Nyt saimme hyvää tietoa siitä, että tämän alan tekijöille on töitä, kunhan on projektinhallinan taitoa lisäksi. Ja taas tuli esille, että koulutus ei ole niin tärkeä, kunhan on sopiva tyyppi, Komi toteaa.

- Kyllä, työllistyminen luoville aloille on usein ajateltu olevan vaikeaa, mutta ns. hyvälle tyypille töitä löytyy aina. Hyvän tyypin määritteleminen onkin sitten eri juttu. Tällä hetkellä koodareista ja editoijista on huutava pula. Opin myös sen, että taustakoulutuksella ei välttämättä ole väliä. Olet juuri niin hyvä kuin viimeisin projektisi oli, Mielikäinen kertoo.

- Saatiin tietoa alan työmahdollisuuksia ja koulutussuosituksista. Mitä kannattaa opiskella, jos ala kiinnostaa. Tällainen tieto auttaa opiskelijoiden ohjaamisessa. Vierailu lisäsi kiinnostusta työelämätietoon yleensä ja lisäsi ymmärrystä sen merkityksestä ohjauksessa, Haapavuo sanoo.

Tunne työ - suunnittele ura -hankkeen tavoitteisiin kuuluu opiskelijoiden omien urapolkujen tukeminen, ja sen vuoksi työelämätreffejä järjestetään Lyseolla tänä vuonna. Tukiko vierailunne tätä tavoitetta?

- Uskon, että tästä vierailusta on paljon hyötyä erityisesti ohjattaessa kulttuurialalle, (minkä myös koen olleeni heikoin lenkkini), Komi miettii.

- On hyvä käydä paikan päällä katsomassa millaisia työpaikat ovat aloilla, joilla palkka ei tule verorahoilla, Mielikäinen pohtii.

Kannattaisiko työelämätreffejä vierailunne perusteella jatkaa ensi vuonna?

- Kyllä, ajan hermolla oleminen on opinto-ohjaajan työn edellytys, Mielikäinen toteaa.

- Opinto-ohjaajien olisi hyvä käydä säännöllisesti työelämävierailuilla - jäämme suunnittelemaan niiden toteuttamista, Haapavuo säestää.

Muiltakin aineryhmiltä on tullut työelämätreffeistä positiivista palautetta, joten tällainen työelämäyhteistyö jatkunee Lyseolla myös hankkeen jälkeen.

Viimeisimmät
Arkisto
bottom of page