top of page

Kielilukion TET- ja jatko-opintoretket


Tiistaiaamuna 13.11 lähdimme Helsingin kielilukiosta reippaasti liikkeelle jo kello 7.30 koulun pihasta kahdella bussilla suuntanamme Turku ja Tampere. Olimme opojen kanssa miettineet miten huomioida uusien kielilinjalaisten tarpeet ja päätyneet siihen, että järjestämme Tunne Työ -hankkeen tuella yhdistetyn opinto- ja TET-retken. Turku ja Tampere valikoituivat mukaan siksi, että kummassakin kaupungissa voi opiskella monia kieliä ja molemmat sijaitsevat kohtuullisen matkan päässä Helsingistä.

Turun ohjelma

Turussa suuntasimme ensin Wärtsilään, jossa Training Centerin johtaja Mikko Issakainen esitteli meille Wärtsilää työnantajana. Monella oli ehkä jonkinnäköinen mielikuva toimialasta mutta kaikki yllättyivät varmasti siitä, kuinka kansainvälinen ja suuri yritys onkaan kysymyksessä.

Wärtsilällä on liiketoimintaa yli 200 maassa ja laivojen moottoreiden valmistamisen lisäksi yritys valmistaa monenlaista laivoihin liittyvää älyteknologiaa ja esimerkiksi jätteiden käsittelyyn liittyvää teknologiaa. Palveluilla on merkittävä osuus liiketoiminnassa. Kierroksella konehallissa näimme omin silmin valtavan kokoisia laivojen moottoreita ja lukuisia kansainvälisiä harjoittelijoita niiden kokoamista opettelemassa.


Lounastauon jälkeen siirryimme Yliopistonmäelle, jossa kolme englannin kielen opiskelijaa esitteli meille kampusta ja kertoi yliopisto-opinnoista opiskelijan näkökulmasta. He korostivat opintojen joustavuutta sivuaineiden valinnan suhteen ja kannustivat lukemaan sitä, mihin oikeasti tuntee paloa. Sen jälkeen tiedekunnan opintokoordinaattori Mauri Paloheimo kävi läpi etukäteen lähettämiämme kysymyksiä esimerkiksi siitä, miten sisäänpääsyvaatimukset muuttuvat 2020. Meitä rauhoiteltiin, että jatkossakin säilytetään kiintiö vain pääsykokeen kautta hakeville.


Mauri esitteli myös mielenkiintoisia tutkimusaiheita, joista heidän laitoksellaan on tehty graduja. He olivat tehneet myös kyselytutkimuksen mihin eri ammatteihin heidän alumninsa olivat valmistuneet ja listalta löytyi kaikkea diplomaatista kustantajaan. Vierailun järjestänyt yliopiston lehtori Pekka Lintunen tuli myös luentonsa jälkeen tervehtimään meitä ja kannusti opiskelijoita hakemaan Turkuun.

​​Tampereen ohjelma

Tampereen yliopistolla opintokoordinaattori Aatu Lehtovaara kierrätti meitä lyhyesti yliopiston kahdessa rakennuksessa. Sen jälkeen pääsimme tulkkausstudioon, jossa hän kertoi Tampereen yliopiston kielten tutkinto-ohjelman todennäköisistä hakukriteereistä vuonna 2021, pääsykokeista ja siitä, mistä opinnot ja tutkinto koostuvat (perus-, aine- ja syventävät opinnot). Kävimme läpi myös erilaisia ammatteja, joihin tutkinnosta voi valmistua. Lisäksi yliopistolla yksi opiskelija kertoi opiskelijaelämästä ja siitä, minkälaista opetus ja opiskelu yliopistossa on. Lopuksi keskustelimme yhdessä mm. ulkomaan harjoittelujaksoista sekä siitä, kuinka digitaalista opiskelu yliopistossa on.

Kameratorilla pääsimme aluksi tutustumaan myymälän puolelle. Kameratori.fi myy analogisia kameroita ja kameratarvikkeita. Lisäksi yrityksellä on myös muuta toimintaa, mm. kellotori.fi. Toimitusjohtaja Jussi Lehmus näytti meille videon (https://www.youtube.com/watch?v=KglgH5kPtkI), jonka avulla hän kertoi, miten he yhtiökumppaninsa kanssa tapasivat ja perustivat yrityksen ja mitä osaamista siihen vaadittiin. Hän korosti sitä, että yksin on hankala pärjätä ja erilaiset kyvyt kannattaa yhdistää. Lisäksi hän kertoi mm. siitä, mitä tavallinen työpäivä pitää sisällään ja mitkä ovat yrityksen tulevaisuuden suunnitelmat. Yritys työllistää tällä hetkellä kymmenen henkilöä, mutta tavoitteena on yhä laajentua. Lopuksi keskustelimme yhdessä yrittäjyydestä ja siitä, miten ja mistä on hyvä lähteä liikkeelle, jos haluaa perustaa yrityksen. Lehmus korosti luovuutta ja rohkeutta. Hän antoi esimerkkejä omasta nuoruudestaan, esim. siitä, miten hän oli lapsena myynyt vanhempiensa tavaroita netissä ja miten hän oli jo lukioaikana yritteliäs ja järjesti mm. pokeri-iltoja yrityksille.

Opiskelijat pitivät sekä Turun että Tampereen retkeä mielenkiintoisena ja he olivat tyytyväisiä mahdollisuuteen päästä kurkistamaan yrityksen toimitiloihin ja yliopistolle jo tässä vaiheessa. Esimerkiksi vierailu sinetöi jo ainakin yhden opiskelijan jatko-opintosuunnitelmat.

Kiitos Tunne Työ -hankkeelle tämän retken mahdollistamisesta!

Viimeisimmät
Arkisto
bottom of page