top of page

Sotungin lukiossa: Aki Riihilahti ja viisi avainta menestykseen

Alkulämppä

Kun natiaisena asui Pirkkolan urheilupuiston vieressä, ei vielä aavistanutkaan, kenen kanssa nuoruuden joutoaika tulikaan vietettyä. Kotikaduilta kerättiin porukka kasaan ja urheiluvälineet fiiliksen ja vuodenajan mukaan. Omakotitaloyhdistyksen pesäpallokamat oli varastoitu liikunnanopettaja Riihilahden kotiin, ja sieltä niitä sitten käytiin lainaamassa. Talossa asusti myös kaksi pojankoltiaista, jotka lähtivät aina mukaan, jos vain sattuivat kotona olemaan. Vanhempi pojista oli kiva saada mukaan, kun oli samaa ikäluokkaa, mutta valitettavasti pakettiin kuului myös nuorempi veli. Eihän siinä muu auttanut, kun kaveri tarakalle ja urheilupuistoon. Urheilevasta ja aktiivisesta lapsikatraasta nousi myöhemmin kiekkoilijoita ja palloilijoita. Nyt tuolla joukon jatkona roikkuneella räkänokalla on potkittuna takanaan 448 peliä ammattilaisjalkapalloilijana.

Mika "Miglu" Kottila, Sotungin lukion rehtori Esa Partanen ja Aki Riihilahti

Tunne Työ -hankkeessa mukana oleva Sotungin lukio järjesti alumnipäivän 24.8.2018, jonka avasi entinen ammattijalkapalloilija Aki Riihilahti. Mies puhuu suu vaahdossa potentiaalin maksimoimisesta tauotta tunnin ja salin täydeltä versoja kuuntelee. Tuntiin mahtuu monta oivallusta, viisauden siementä ja kantapään kautta koettuja oppirahoja. On uskomatonta katsoa tuota energistä miestä edessä ja koittaa ymmärtää, mitä kaikkea siihen elämään on mahtunut ja mahtuu edelleen. Suuria jalkapallostadioneita täynnä hulluutta ja huumaa, messiaana keskellä valonheittimiä. Itse en niin jalkapallosta perusta, mutta ymmärrän kyllä sen maailmanlaajuisen arvon, joka lajilla on.

Suomalaisen maailmanvalloitus...

Miten kaveri, jota ei koskaan valittu koulun edustusjoukkueeseen, pääsee pelaamaan jokaisen futaajan unelmaa? Miten kaveri, jonka juttuja ei koskaan julkaistu -useista yrityksistä huolimatta- Kevätpörriäisessä, pääsee julkaisemaan The Times lehteen? Miten suomalainen pellavapäinen poika yhtäkkiä tuntee maailman merkittävimmät jalkapallovaikuttajat ja siinä sivussa aikamoisen liudan kansainvälisiä poliitiikan ja yrityselämän ikoneita?

...ja miten se tehdään

1. Ole erilainen

Aki kuvaili vaiheikkaan jalkapallouransa vaiheita ja väitti kivenkovaa epäuskoiselle yleisölleen, ettei ole koskaan ollut kovin hyvä jalkapallossa. Hänen vahvuutensa oli numeroissa. Tilastojen mukaan erikoistilanteet olivat Akin mielestä panostamisen arvoinen paikka. Niihin hän sitten myös erikoistui ja onnistui maksimoimaan omat taitonsa tavalla, joka jää suomalaiseen jalkapallohistoriaan. "Valitse se alue, missä olet hyvä ja kehitä sitä. Ruoki unelmaa ja tee töitä sen eteen". "Älä tee samaa, mitä kaikki muut tekevät. Erotu - tee omaa juttuasi!", Aki summaa.

Aki myös suosittelee luomaan yhteyksiä mahdollisimman erilaisten ihmisten kanssa. HJKn toimitusjohtajana Aki halusi markkinointipuolelle uusia tuulia: Vahvistusta ei haettu toisista jalkapallopiireissä pyörivistä ammattilaisista, vaan uutta näkemystä haluttiin aivan toiselta alalta. Brändäyksessä ja someviestinnässä benchmarkattiin räppäreitä, verkkosivutoteutuksessa teleoperaattoreita.

Myös erilaisuus toi ainutlaatuisen pestin päästä kirjoittamaan suomalaisena arvostettuun The Times lehteen jalkapallokolumnia. Kirjoittajaksi olisi voitu valita ihan kuka hyvänsä kovan nimen valioliigan pelaaja, mutta tehtävään valittiin Riihilahden poika. Ehto oli se, että hänen tekstejään ei korjata eikä niihin kajota. Sinne menivät lehteen suomipojan tekstit, kirjoitusvirheineen päivineen. Tämä säröisyys ja aitous tuntui toimivan. Lukijoita lehdellä on vaatimattomasti sellainen 2 miljoonaa.

2. Älä selittele

Mokia tapahtuu. Vihaisia tai tyytymättömiä asiakkaita on ja tulee, teki mitä hyvänsä. Akin vinkki näihin tilanteisiin: älä selittele. Ketään ei loppupeleissä kiinnosta, miksi housut on nilkoissa. Anna ihmisen hengittää kiukkunsa ulos ja nosta käsi pystyyn virheen merkiksi.

Hyvä esimerkki tästä on taannoinen, ilmeisen huonosti mennyt HJK:n peli. Riihilahden twiitti sanoo, mistä itse puhuu: "Pahoittelut eilen paikalle Klubia kannustamaan saapuneille omasta, seurani ja joukkueeni puolesta huonosta esityksestä ja tuloksesta." Fanit tuntuivat arvostavan suoraselkäistä pahoittelua. Jossittelu ei vie eteenpäin ketään.

3. Kuuntele ja ota opiksi

Edessäni puhuu ihminen, jota virta on vienyt maasta toiseen. Elämä ei ole täyttynyt pelkästä pallon potkimisesta, sillä Aki on hankkinut pelaamisen ohella vaikuttavan osaamisen. Kiireisestä elämästään huolimatta Akilla on yksi periaate, kaunein kaikista: Anna jokaiselle kohtaamallesi ihmiselle 30 sekuntia enemmän aikaa. Kuuntele ja ole utelias. Mitä enemmän ihminen eroaa omasta elämästäsi, sitä kiinnostuneempi ole. Jokaisesta kohtaamisesta voi aina oppia jotain uutta. Jo pelkästään tällä kuuntelemisen taidolla Aki on saanut luottamusta ja tehnyt vakuuttavaa jälkeä mm. on eurooppalaisten jalkapalloseurojen yhteistyöjärjestössä (European Club Association eli ECA), jonka varapuheenjohtajana Riihilahti toimii.

4. Pyydä apua

Yksi asia, jonka Aki mainitsee vieneen häntä elämässä eniten eteenpäin on kyky pyytää apua. Avuntarjoaja kokee itsensä tärkeäksi voidessaan auttaa toista. Kun vastaan tule asia, johon Aki ei suoriltaan keksi vastausta, hän plärää puhelinta läpi ja miettii, kuka osaisi häntä auttaa tai voisi esitellä hänet ihmiselle, joka voisi auttaa. Esimerkkinä tästä on elokuussa tapahtunut miljardööri Mark Cubanin Suomen vierailu. Riihilahti otti Cubaniin yhteyttä ja kysyi, josko hän voisi tulla auttamaan häntä kehittämään HJKn liiketoimintaa. Pari sähköpostia ja homma oli selvä.

5. Verkostoidu

Kuunteleminen kiinnostus, oma halu, avun pyytäminen. Näitä kaikkia asioita yhdistää yksi seikka: verkostoituminen. Aki näkee ja käyttää jokaisen mahdollisuuden tutustua ihmisiin ja kuunnella, mitä heillä on sanottavana.

Sotungin lukion alumnit luokkakuvassa

"Pelejä tulee ja menee,

mutta ihmiset, joita kohtaat matkalla,

pysyvät mukanasi

lopun elämääsi"

Viimeisimmät
Arkisto
bottom of page