top of page

Lukiorehtorien ja yritysjohtajien johtamisvarjostus-pilotti käynnistyy

Mitä tapahtuu kun lukiorehtorit ja yritysjohtajat lähtevät varjostamaan toistensa työpäiviä? Mitä eroa on yksityisen sektorin ja julkisen sektorin johtamisessa? Millaisia johtamisen työkaluja rehtorit ja yritysjohtajat voivat saada toisiltaan?

Tästä lähdetään ottamaan selvää Tunne Työ -hankkeen toteuttamassa johtamisvarjostus-pilotissa, jonka aloitustilaisuus järjestetään 22.8. Helsingin Yrityslinnassa NewCo Helsingin -tiloissa. Pilottia lähdetään toteuttamaan yhdeksän lukion rehtorin ja yhdeksän yritysjohtajan kanssa, joista on muodostettu varjostusparit. Rehtoreita osallistuu Helsingin lisäksi kaikista hankkeessa mukana olevista kaupungeista: Espoosta, Vantaalta, Lahdesta ja Lappeenrannasta. Johtajia on lähtenyt mukaan mm. Fazer Food Service Oy:stä, Fennia-konsernista ja SuoraTyö Oy:stä.

Johtamisvarjostusprosessiin kuuluu varjostusparien henkilökohtaiset tutustumistapaamiset, kolme lähipäivää sekä vähintään kaksi varjostuspäivää, joiden ajankohdat varjostusparit sopivat keskenään. Rehtori varjostaa yritysjohtajan työtä ja hänen tapaansa tehdä sitä. Varjostuksessa opittua puretaan tämän jälkeen kaikkien kanssa yhteisessä tapaamisessa. Yritysjohtaja puolestaan varjostaa rehtorin työtä ja hänen tapaansa tehdä sitä. Havaittua ja koettua puretaan jälleen yhteisessä tilaisuudessa. Tavoiteltavaa on, että varjostuspäivät vastaisivat rehtorin ja yritysjohtajan ”tavallista” työpäivää tapaamisineen ja kokouksineen.

Johtamisvarjostuksen tavoitteena on oppia sekä varjostuskumppanilta että toisilta johtajilta win-win -periaatteen mukaisesti. Johtajien vahvuusalueita hyödynnetään ja osaamisia jaetaan muiden käyttöön. Varjostus tarjoaa työkaluja toimintakulttuurin kehittämiseen ja johtamistyöhön. Kenties yrityksen ja lukion välille syntyy myös pitkäkestoinen kumppanuus.

Johtamisvarjostukselta odotetaan uusia ideoita, verkostoja ja työkaluja oman toiminnan kehittämiseen

Alppilan lukion rehtori Sari Tiitta on yksi johtamisvarjostukseen ilmoittautuneista. Tiitta odottaa erityisesti, että pääsee kuulemaan ja vertailemaan ryhmän kanssa, millaisia eroavaisuuksia yritysmaailman johtajien ja rehtoreiden työnkuvassa on. ”Odotan johtamisvarjostukselta erityisesti oman verkoston laajentumista, yllättäviä avauksia sekä ideoita, jotka voisivat olla siirrettävissä omaan työympäristöön”, toteaa Tiitta.

Sami Mattila Raute Oyj:stä odottaa saavansa johtamisvarjostuksen aikana rehtoreilta erilaisia näkökulmia pedagogiikkaan liittyen: ”Iso osa omasta työstäni on kouluttamista, joten ehkä pedagogiselta puoleltakin löytyy johtamisvarjostuksen aikana hyviä vinkkejä.”

Johtamisvarjostus-pilotin suunnittelun pohjana on ollut TAT:in, Jyväskylän yliopiston ja Suomen rehtoreiden vuonna 2017 toteuttama Critical Friends -yhteishanke, jossa niin ikään rehtorit ja yritysjohtavat vertaismentoroivat toisiaan varjostuksen keinoin. Palaute hankkeesta oli positiivista. Hankkeesta saatuja kokemuksia on hyödynnetty johtamisvarjostuksen kehittämisessä ja varjostusprosessia fasilitoi Seinäjoen lyseon rehtori Kaisa Isotalo (KT, johdon työnohjaaja, coach Master-CSLE), joka on toiminut aiemmin Critical Friends -koulutuksen vastuukouluttajana.

Reilu vuosi sitten Critical Friends-hankkeessa oli hienoa päästä kokemaan, kuinka luovuus ja yhteinen kehittäminen lähtivät nousukiitoon. Odotan innolla, millaisia johtamisen ja toimintakulttuurin kehittämiseen liittyviä työkaluja tulevan syksyn aikana syntyy johtamisvarjostusprosessissa, sanoo Isotalo.

Viimeisimmät
Arkisto
bottom of page