Tunne Työ 2.0 -hankkeessa kehitetään työelämälähtöistä lukion toimintakulttuuria. Apuna toimintakulttuurin kehittämisessä ovat jo Tunne Työ - suunnittele ura

-hankkeessa (2017-2019) kehitetyt lukiokoulutuksen erilaiset työelämäyhteistyön mallit. Täällä pääset tutustumaan siihen, mitä hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan. Poimi ideoita omille kursseille tai oppilaitoksesi muuhun toimintaan. 

Esittele omassa lukiossasi toteutettu malli tai yritysyhteistyöesimerkki. Lähetä juttu meille julkaistavaksi hankkeen blogiin osoitteeseen

heidi.hannikainen@hel.fi

Löydät yli 160 valmista

työelämälähtöistä toimintamallia tralla.fi -sivuilta. Voit muokata malleja teidän lukioon sopiviksi. 

Tutustu näihin:

Edellisessä Tunne Työ - suunnittele ura -hankkeessa toteutettua: 

Alppilan lukio: Työelämätietoutta ja arkielämän taitoja abeille -kurssi

Alppilan lukiossa pilotoitiin syksyllä 2017 uutta kurssia abeille. 

Opiskelijabudjetille sopivan kokkailun lomassa opiskelijat ovat kuullet mm. Nordean ja Ohjaamon asiantuntijoiden tietoiskuja raha-asioista, työpaikan etsimisestä, CV:n päivittämisestä, nuorille suunnattujen asuntojen hakemisesta sekä erilaisista ura- ja koulutusvaihtoehdoista.

Lue Alppilan lukion blogista opiskelijoiden kokemuksia kurssista.

Etu-Töölön lukio: Työelämäpassi

Opiskelijat keräävät opintosuoritteita työelämäpassiin, jonka avulla tapahtunut oppiminen todennetaan. Sopivia opintosuorituksia ovat mm. oman työnteon ja työnhaun raportointi sekä analysointi, erilaiset työelämään tutustumiset ja haastattelut. 

 

Työelämäpassiin voi kerryttää opintosuoritteita lähes koko opintojen ajan, abivuoden 2. jakson loppuun asti.

Tutustu passiin täältä.

Lappeenranta: Tiimioppiminen ja tiimiopettajuus 

Lappeenrannan Lyseon lukiossa aloitti syksyllä 2017 tiimiryhmä, jonka tavoitteena on suorittaa lukio-opinnot tiimiohjausryhmässä. Kimpisen lukiossa puolestaan pilotoitiin tiimijaksoa, jossa opiskelijat suorittivat jakson 4-5 hengen ryhmissä.

Käy lukemassa lisää tiimioppimisesta ja kokemuksia toteutuksesta täältä.

Videon tiimijaksosta ja tiimioppimisesta pääset katsomaan tästä.

Etu-Töölön lukio: YR5 Työelämän viestintä ja erilaset yrityskulttuurit -kurssin ja YR8 Tuotekehityskurssin kehittäminen ja konseptointi

Etu-Töölön lukio on kehittänyt ja konseptoinut Tunne Työ-hankkeessa Työelämän viestintä ja erilaiset yrityskulttuurit -kurssia sekä Elisa Oyj:n kanssa yhteistyössä toteutettua Tuotekehityskurssia

Mikäli suunnittelet vastaavan kurssin toteuttamista, käy lukemassa, miten kurssit toteutettiin Etu-Töölön lukiossa.

Webinaari uravarjostuksesta

Tunne Työ - suunnittele ura -hankkeessa moni oppilaitos pilotoi lukuvuoden 2017-2018 aikana uravarjostusta. 

Tammikuussa 2018 Tunne Työ - suunnittele ura -hanke toteutti webinaarin kaikille uravarjostuksesta kiinnostuneille. 
 

Webinaarissa opinto-ohjaaja Satu Vahtera kertoo, miten uravarjostusta toteutetaan osana työelämäyhteistyötä Helsingin kuvataidelukiossa. Lukiossa uravarjostus on osa pakollista opinto-ohjauksen OP1-kurssia.

 

Lisäksi Perho liiketalousopiston koulutuksen kehittämispäällikkö (yrittäjyys) Merja Staudinger kertoo webinaarissa oppilaitoksen tarjoamasta Job shadowing - mallista, jossa lukion opetus- ja ohjaushenkilöstöllä on mahdollisuus varjostaa ammatillisen koulutuksen opetushenkilöstöä ja saada tätä kautta ideoita ja vinkkejä uraohjaukseen sekä työelämäyhteistyön ja työelämälähtöisen pedagogiikan toteuttamiseen.  Mallia pilotoidaan ja kehitetään osana Tunne Työ -hanketta. 

Webinaaritallenteeseen pääset tästä.

Vantaa: Opetus- ja ohjaushenkilöstön pedagoginen iltapäivä teemalla tulevaisuuden työelämä ja lukio 

Vantaan lukioiden opettajat kokoontuivat torstaina 19.4. kaupungin yhteiseen pedagogiseen iltapäivään kulttuuritalo Martinukseen. Tilaisuus järjestettiin osana Tunne Työ-hanketta. Iltapäivän isona teemana oli tulevaisuuden työelämä ja sen asettamat vaatimukset lukio-opinnoille ja -opetukselle. 

 

lltapäivän aikana päästiin kuulemaan tulevaisuustutkija Ilkka Halavan ajatuksia ja pohtimaan ryhmissä muun muassa sitä, miten lukiokoulutus vastaa tulevaisuuden haasteisiin.

Lue lisää tapahtumasta täältä. 

Vuosaaren lukio: Ensimmäinen alumnipäivä

Vuosaaren lukio on kehittänyt Tunne Työ-hankkeessa alumnitoimintaa ja lukion ensimmäinen alumnipäivä toteutettiin 18.1.18. 

Lue täältä alumnipäivän tunnelmia ja yhden lukion alumnin tarina. 

Tikkurilan lukio: yhteiskuntaopin kurssi vapaaehtoistyötä tekemällä

Helsingin luonnontiedelukio: ammattien aamupäivä

Tikkurilan lukiossa on mahdollista tehdä vapaaehtoistyötä ja saada siitä yhteiskuntaopin kurssi. YHS08-kurssi alkaa muutamalla oppitunnilla, joiden jälkeen opiskelija valitsee kiinnostavan vapaaehtoistyöpaikan. Vapaaehtoistyötä voi tehdä itselleen sopivalla aikataululla.

Lue Tikkurilan lukion blogista lisää Hyvistä teoista.

Helsingin luonnontiedelukion perinteinen ammattien aamupäivä järjestettiin 9.5.2018. Aamupäivän esityksien myötä opiskelijat saavat tuntumaa eri aloihin ja ammatteihin ja voivat sitten hyödyntää kokemuksiaan omassa urasuunnittelussaan.

Tutustu ammattien aamupäivän toteutukseen täältä

Kimpisen lukio: Suklaakemiaa

Johtamisvarjostus

Kimpisen lukiossa yhdistettiin kemian kurssiin aimo annos molekyyligastronomiaa suklaakemiaa-teemalla. Kurssi toteutettiin työelämäyhteistyössä ja hyödynnettiin Saimian opettaja Jukka Moilasen aikaisempaa työkokemusta ruoanlaiton parissa.

Aluksi kurssin toteutusta testattiin lukion opettajille, siitä voit lukea lisää tästä.

Seuraavaksi kurssi siirrettiin Kimpisen lukion kemiantunnille, jossa valmistettiin kolmea erilaista konvehtia. Lue lisää täältä.

Mitä tapahtuu kun lukiorehtorit ja yritysjohtajat lähtevät varjostamaan toistensa työpäiviä?  Millaisia johtamisen työkaluja rehtorit ja yritysjohtajat voivat saada toisiltaan? 

Tunne työ -hankkeen vuoden 2018 johtamisvarjostuksessa oli mukana yhdeksän yritysjohtajaa ja rehtoria.

Yhdeksän rehtoria ja yritysjohtajaa mukaan Tunne Työ -hankkeen johtamisvarjostukseen, lue täältä.

Yritysjohtajat ja lukioiden rehtorit toistensa peileinä täältä.

Lukiorehtoreiden ja yritysjohtajien johtamisvarjostus päätettiin yhteiseen kokkailuiltaan – yhteistyö kuitenkin jatkuu, lue lisää täältä.

Helsingin kielilukio: Uusi kurssi tuunattuna Tuottajat-yrityscasella

Tuottajat eli virallisemmin Storia Productions Oy on tapahtuma- ja sisällöntuotantoon sekä artistimanagerointiin erikoistunut startup-yritys. Helsingin kielilukio toteutti "Markkinointi ja myynti" -kurssin viisi oppituntia yhteistyössä Tuottajien kanssa.

Lue lisää yhteistyössä toteutetusta kurssista täältä.

Sotungin lukion alumnipäivä: Aki Riihilahti ja viisi avainta menestykseen

Helsingin medialukio: päivä työelämätaitojen parantamiselle

Sotungin lukio järjesti alumnipäivän 24.8.2018, jonka avasi entinen ammattijalkapalloilija Aki Riihilahti. Mies  puhuu suu vaahdossa potentiaalin maksimoimisesta tauotta tunnin ja salin täydeltä versoja kuuntelee.

Lue tästä Akin viisi avainta menestykseen, eli kuinka tehdä maailmanvalloitus.

Abeille suunnatun päivän avasi Kesko Oyj:n Senior Manager Visa Myllyntaus, jonka esityksen keskiössä olivat tulevaisuuden työelämä ja työelämätaidot. Ruokailun jälkeen opiskelijat jakaantuivat yritysvierailuille seitsemään eri yritykseen.

Lue lisää työelämätaitojen parantamiseen tähdänneestä päivästä täältä.

Espoo: #Kesaksitoihin-messut

Espoon Tunne työ - suunnittele ura -hankkeen lukiot järjestivät 5.3.2018 Espoon kulttuurikeskuksessa #kesaksitoihin -tapahtuman, jossa vieraili kaikki hankkeessa mukana olevien Espoon lukioiden 2. vuosikurssin opiskelijat. 

Tapahtuma rakennettiin opiskelijoiden ja opettajien yhteistyössä.  Opiskelijat saivat tapahtumajärjestäjäkoulutusta Barona/Opteamilta.

Lue lisää tapahtumasta täältä.

Sibelius-lukio: Tulevaisuuspäivä

Nuori yrittäjyys

Tulevaisuuspäivä järjestettiin ensimmäistä kertaa Sibelius-lukiossa 18.5.2018. Päivän aikana kuultiin sekä tulevaisuudentutkija Sirkka Heinosen luento sekä peräti 17 alumnin oma uratarina. 

Lue lisää tulevaisuuspäivästä täältä.

Nuori Yrittäjyys ry (NY) tarjoaa lukiolaisille NY Vuosi yrittäjänä –kurssin, oppimisympäristön, jossa on mahdollista hyödyntää käytännössä lukiossa oppimiaan taitoja sekä kehittää ongelmanratkaisukykyä, päästää luovuus valloilleen ja vahvistaa tiimityötaitoja. Samalla voi tienata rahaa ja jopa muokata itselleen omannäköisen kesätyön.

Lue lisää NY:n kursseista blogista.

Kielilukio: TET- ja jatko-opintoretket

Kielilukio toteutti yhdistetyn TET- ja opintoretkipäivän, jossa opiskelija matkusti joko Turkuun tai Tampereelle. Kummassakin kaupungissa voi opiskella monia kieliä ja molemmat sijaitsevat kohtuullisen matkan päässä Helsingistä. Turussa opiskelijat pääsivät tutustumaan Wärtsilään ja Tampereella Kameratoriin.

 

Lue lisää päivästä täältä

Kuvataidelukio: Minä brändinä -kurssi yhteistyössä WorkPilotsin kanssa

Kuinka tehdä oma osaaminen näkyväksi? Kuinka tuotteistaa omaa osaamistaan? Ja kuinka myydä visuaalista osaamistaan asiakkaille? Lukion ja WorkPilotsin yhteistyössä syntyneen Minä brändinä -kurssin tarkoitus on auttaa nuoria pohtimaan työllistymiseen liittyviä asioita konkreettisin keinoin. 

Lue lisää kurssista:

Helsingin kuvataidelukio ja Work Pilots kehittämään yhdessä lukiolaisten työelämätaitoja, lue lisää täältä.

Kuvataidelukion ja WorkPilotsin yhteistyössä syntyneen Minä brändinä - kurssin julkistaminen, lue täältä.

Minä Brändinä -kurssin alkutunnelmia, lue lisää täältä.

Kurssin toteuttajien kokemuksi täältä ja Helsinki oppii -sivustolta täältä.

Etu-töölön lukio: kaksipäiväinen yrittäjän päivä

Etu-Töölössä Yrittäjä päivää vietetttiin kahden päivän ajan. 5.9 Koko koulun tapahtumassa Aalto yliopiston Kauppakorkeakoulun juhlasalissa oli pääpuhujana Vuosi yrittäjänä-kurssin konkari ja Nordic Business Forumin yksi perustajista Mikko Jaatinen, joka kertoi opiskelijoille oman yrittäjyystarinansa omaan mukaansatempaavaan tyyliinsä. Jo edellisenä päivänä 4.9. lukion uusille opiskelijoille esiteltiin koulun yrittäjyyspainotusta ja koulun saamia palkintoja.

Lue lisää Yrittäjän päivästa Etu-töölön tapaan täältä.

Lappeenrannan Lyseon lukio: Yrittäjän päivä

Yrittäjän päivää 5.9.18 vietettiin Lyseolla yrittämisen ja yrittäjyyskasvatuksen teemojen parissa. Teemat näkyivät niin toisen ja kolmannen vuosikurssin yhteisessä salitilaisuudessa kuin oppitunneillakin.

Lue lisää Lyseon lukion Yrittäjän päivästä tästä.

Vantaan Lumon lukion ja Perho Liiketalousopiston yhteistyö: videotyöhakemuksia ja myyntiä englanniksi

Yhteistyössä liiketalouden opiskelijat loivat kesätyöpaikkailmoituksia sekä tervehdysvideon, joihin lukiolaiset vastasivat kuvaamalla itse videomuotoisia työhakemuksia. Perhossa tuotokset katsottiin ja Lumon opiskelijat saivat omista videoistaan palautetta.

Lue lisää yhteistyöstä tästä.

Vuosaaren lukio: tutustuminen Helsingin Pelastuskouluun

Tiistaina 30.10. kolmisenkymmentä Vuosaaren lukion psykologian opiskelijaa pääsi Tunne Työ -projektin puitteissa tutustumaan Helsingin Pelastuskoulun toimintaan.

Lue lisää tutustumiskäynnistä täältä.

Kallion lukio: kupliva alumni-ilta

Kallion lukiossa haluttiin järjestää opiskelijoille tilaisuus, jossa entiset kalliolaiset esittelisivät omia urapolkujaan. Näiden esittelijöiden tavoittamiseksi ponkaistiin pystyyn alumni-ilta, joka toteutettiin maanantai-iltana 8.10.18. 

Lue lisää kallion alumni-illasta täältä.

Perho liiketalousopisto: Alumnitoiminta

Perho Liiketalousopistossa alumneja on lähdetty käsittelemään aiempaa systemaattisemmin: heidät on liitetty asiakasrekisteriimme GDPR-säännökset tiedostaen ja heille lähtee säännöllisesti uutiskirjeitä PerhoPron erilaisista täydennyskoulutuksista sekä tapahtumista. 

Lue lisää Perhon alumnitoiminnasta täältä.

Studia Ressu

Ressun lukion ensimmäinen Tunne Työ–suunnittele ura -projekti liittyy työelämäkokemusten ja vinkkien tuomiseen lukion alumneilta nykyisille opiskelijoille. Ensimmäisessä projektin tapahtumassa 4.10.2018 kaksi Ressun fysiikan kursseista pääsi kuulemaan Ressusta vuonna 2004 ylioppilaaksi kirjoittaneen Tuukka Verhon kokemuksia fyysikon ammatista. 

Lue lisää tapahtumasta täältä.

Lappeenrannan lukiot ja Saimaan AMK: Opettamalla oppimaan

Saimaan amk:n ja Lappeenrannan lukioiden yhteisenä tavoitteena on luoda malli, jossa ammattikorkeakoulu ja lukiot tekevät tiivistä yhteistyötä niin lukion kurssien toteutuksissa kuin muutoinkin.

 

Eräässä projektissa Kimpisen lukion Terveystieto TE3-ryhmä vieraili saimaan AMK:ssa. Päivän tavoitteena oli aamupäivän aikana tutustua erilaisiin mittauslaitteisiin, niistä saataviin tuloksiin ja analysointiin fysioterapiaopiskelijoiden johdolla neljässä eri toimintopisteessä.

Lue lisää tästä.

Sibelius-lukio: Lontoon jazz-matka

Marraskuun lopussa 12 opiskelijaa, opinto-ohjaaja ja musiikinopettaja pääsivät Tunne Työ -hankkeen puitteissa tutustumaan Brexit-prosessissaan kärvistelevän "JuuKein" pääkaupunkiin, missä järjestettiin kahden viikon mittainen, kansainvälinen jazzfestivaali. Opintomatkan tavoitteena oli tuoda opiskelijoille tutuksi musiikkialaa, tapahtumatuottamista sekä jatko-opintomahdollisuuksia. 

Lue lisää matkasta tästä.

Lappeenrannan Lyseon lukio: opettajien työelämätreffit

Lappeenrannan Lyseon lukiossa kehittellään erilaisia malleja, joilla opettajia saadaan päivittämään työelämätuntemustaan, jotta sitä kautta saadaan myös opiskelijoille ajantasaista tietoa työelämästä. Näihin malleihin kuuluvat opettajien aineryhmittäin tai pienemmillä porukoilla toteuttamat työelämätreffit sekä opettajien yksilöllisesti suorittamat OPE-TETit. 

Lue lisää Lyseon työelämätreffeistä tästä.

Alppilan lukio: jatkokoulutusaamupäivä

Alppilan lukion ensimmäinen jatkokoulutusaamupäivä järjestettiin marraskuun 14. päivä.  Aluksi otettiin yhteyttä lukion alumneihin ja kutsuttiin heidät kertomaan opinnoistaan ja korkeakoulujen hakuprosesseista. Aamupäivän aikana kuultiin yhteensä noin 30 esitystä eri aloilta; lääketiede, media-ala, psykologia, kauppatieteet...

Lue lisää jatkokoulutusaamupäivästä Alppilan blogista tästä.

Lahti: Vuoden 2018 toimintaa ja tapahtumia

Martinlaakson lukio: kemianopettaja opeTETissä.

Lahden kaupungin lukioissa (Kannaksen lukio, Lahden lyseo, Nastopolin lukio, Tiirismaan lukio) on ollut ajatuksena kehittää jo olemassa olevia malleja sekä luoda uusia ideoita työelämälähtöisyyden ja yrittäjyysyhteistyön lisäämiseksi ja pysyvien rakenteiden luomiseksi.

Lue lisää lahden lukioiden toiminnasta tästä.

Opettaja työharjoittelussa? Ehkei opeTET ole ihan sama kuin nuoren, mutta idea on toki sama: eroon kouluarjesta ja tutustumaan ympäröivän maailman työtehtäviin. Oma ajatukseni oli pieni irtiotto ja maisemanvaihdos sekä haistella kahden tyystin eri kokoluokkaa olevaa yritystä ja siellä toimimista.

Lue lisää kemianopettajan opeTETistä tästä.

Lumon lukio: opettajien uratarinaviikko

Lumon lukiossa järjestettiin toisen jakson ensimmäisellä viikolla opettajien uratarinaviikko, jonka aikana kukin opettaja kertoi kurssiensa opiskelijoille oman uratarinansa nuoruuden kesätöistä aina opettajaksi asti. Lisäksi opettajat paljastivat, mistä ammateista he olivat itse lukioikäisinä haaveilleet ja mitä muuta samalla koulutuksella voisi tehdä kuin toimia opettajana.

Lue lisää uratarinaviikosta tästä.

Koulutusohjelman antia ja ideoita

Työelämälähtöinen pedagogiikka ei ole vain ura- ja työnhakutyökalujen hyödyntämistä vaan nuorten ajatusten, tavoitteiden suuntaamista tulevaisuuteen ja sen mukanaan tuomiin mahdollisuuksiin ja vaihtoehtoihin omien valintojen kautta.

Lue Tunne työn koulutusohjelman parhaimmista anneista ja ideoista täältä.

Espoo: KesätyöX-messut

KesätyöX-messut järjestettiin Dipolissa 15.1.2019 yhteistyössä espoolaisten Tapahtumanjärjestäjä-kurssilaisten ja Baronan kanssa. Baronan kouluttamat tapahtumanjärjestäjät vastasivat tapahtuman käytännön järjestelyistä ja kurssi huipentui 16 eri näytteilleasettajan saapuessa Dipoliin.

Lue lisää KesätyöX-messuista tästä.

Työelämätreffit lukioiden ja yritysten törmäyttämiseksi

Miten saisi nopeasti tavattua mahdollisia yhteistyökumppaneita? Kuinka ylittää aloittamisen vaikeus? Miten lukiolainen kokee työelämälähtöisyyden? Dipolin Työelämätreffeillä pääkaupunkiseudun lukioiden edustajat tapasivat kuuden yrityksen edustajat pikedeiteillä.

Lue lisää Työelämätreffeistä tästä.

Kesätekemistä lukiolaisille

Vaikka ihan vielä ei kesä ole mielessä, kannattaa sitä silti jo alkaa suunnittelemaan.

Kesällä on ihana myös lomailla ja levätä koulutyön jäljiltä, mutta ihan koko lomaa ei kannata hapantua.

Lue vinkit kesän työnhakuun ja tärpit muuhun hyödylliseen kesätekemiseen tästä.

Vuosaaren lukion toinen alumnipäivä

Vuosaaren lukiossa järjestettiin toisena vuonna peräkkäin alumnipäivä, jossa kahdeksan Vuosaaren lukiosta valmistunutta alumnia kertoi lukion ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoille omia ura- ja työelämäkokemuksiaan.

Lue lisää tästä.

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon

 

© 2020 Tunne Työ 2.0 uudet sivut

 Sivut ja päivitykset: Heidi Hannikainen

 Päivitetty viimeksi 17.9.2020
 

 

© 2018  Tunne Työ -suunnittele ura (2017-2019)

// Sivut ja kuvat: Susan Tuulosniemi

Sivu päivitetty 20.12.2018

Seuraa #tunnetyö